Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Έκθεση “A JEWEL MADE IN GREECE”

 
A JEWEL MADE IN GREECE
1η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
 
 
Η έκθεση "A JEWEL MADE IN GREECE" θα συγκεντρώσει για μία περίπου εβδομάδα τις περισσότερες από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος, ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης  Ίρις Κρητικού.
Σκοπός της έκθεσης είναι να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει 26 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Εικαστικό Κόσμημα, αλλά και πολύ σημαντικούς δημιουργούς που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και εξαγωγή του Ελληνικού Κοσμήματος, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιό μας για την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Στην παρουσίαση - αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του. Αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή των Μουσείων μας με αντιπροσωπευτικά  κοσμήματα - αντίγραφα. Η έκθεση θα φιλοξενήσει αντιπροσωπευτικά αντίγραφα εκθεμάτων από τα:   Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και  Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του  Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με κύριο ζητούμενο να εξαχθεί σε άλλες χώρες του κόσμου.
Συμμετέχουν τιμητικά με κοσμήματα δημιουργημένα τις δεκαετίες 1970 έως 1990 οι Οίκοι Βερυκοκάκης, Βουράκης, Ζολώτας, Κατραμόπουλος, Λαλαούνης,  Φανουράκης, και η Εθνική Λυρική Σκηνή με κοσμήματα από την παράσταση  FEDORA του Ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και από την παράσταση TOSCA του Σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.
Τιμητικά επίσης συμμετέχουν:
το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη και
η Γκαλερί Μέδουσα  με κοσμήματα εικαστικών από την συλλογή της Μαρίας Δημητριάδη.
Τέλος θα παρουσιαστεί  μία  συλλογή  κοσμημάτων υπογεγραμμένων από τη Μαρουλίνα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αναστασοπούλου Μυρτώ,  Βουτσινάς Μάριος,  Δασκαλάκη Ελένη,  Ζαχαριάδης Μάξιμος, Ζούλοβιτς  Μάγια,  Ιωαννίδη Κατερίνα,  Καζιάλε Σταυρούλα,  Κανάκης Σπύρος, Κανδαράκη Αναστασία,  Καραγεώργη Τίνα,  Καρακαλπάκη Χριστίνα, Κάτσαρη Ραλλού,  Κλειτσιώτης Απόστολος, Λορεντζάτου Πιερρέττα,  Μακρή Ιλεάνα,  Μάστορη Μαρία,  Μπουκογιάννη Ντόλυ, Michael Pelamidis,  Πετζετάκη Μαρία,  Πετρίδη Μαριάννα,  Πετσάλη Αμαλία,  Σαμόλη Μαίρη,  Σαπουνά - Έλλις Πoλίνα, Σούμπλη Χριστίνα, Φραγκάκη Λιλή
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε και εκδόθηκε  λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα που περιλαμβάνει αναλυτικά την ιστορική αναδρομή καθώς και τις 26 συμμετοχές των καλλιτεχνών.
Eπίσης, δημιουργήθηκε από την Μαίρη Σαμόλη ένα συμβολικό στεφάνι από κοσμήματα και των 26 καλλιτεχνών, το οποίο θα διατεθεί υπέρ των σκοπών του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών Καλλιπάτειρα και του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου.
Made in Greece λοιπόν!!! Για να υποστηρίξουμε τη δημιουργική Ελληνικότητά μας και την ιστορία της και να κάνουμε το «Made in Greece» Τίτλο Τιμής.
Διοργάνωση Smart Art  Πληροφορίες: 210 7299 550

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 19.00 τιμητική εκδήλωση για τα συμμετέχοντα μουσεία, ιστορικούς οίκους, συλλέκτες, καλλιτέχνες και υποστηρικτές της έκθεσης.
 
Ώρες λειτουργίας:
 Εγκαίνια 22 Φεβρουαρίου 18.00 – 21.00
Καθημερινά 12.00-20.00


πηγή : technopolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...